February 22, 2024

MAHAGURU58

The Truth must be told no matter what so Justice can live!

Isu ‘Ismul Allah’ ~ Pertemuan Khas NGO NGO Islam dgn YB Menteri dan JAKIM – Kemaskini


Kuala Lumpur. 4hb Januari 2010.

Satu perjumpaan khas diantara YB Menteri dan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri serta Jawatankuasa Teknikal Undang Undang Syarak dan Sivil dengan NGO NGO Islam telah berlangsung semalam di Dewan Titiwangsa, Hotel Putra, Jalan Tun Razak.


Perkara utama yang diperbincangkan adalah soal keputusan Mahkamah Tinggi membenarkan ‘Ismul Allah’ digunapakai majalah Herald keluaran Gereja Katolik Malaysia serta lain lain perkara dan isu semasa yang melibatkan umat Islam di Malaysia.

Pelbagai pendapat dan cadangan telah disampaikan oleh pimpinan NGO NGO Islam termasuk dari saya yang mewakili Muslim Bloggers Alliance.

Buat makluman umat Islam seMalaysia, NGO NGO Islam tidak berdiam diri membiarkan kemelut ini terus berlangsong.

Kami sedang bekerjasama dengan pihak JAKIM untuk menyelesaikan masaalah ini dengan elok dan muktamad.

Dr Ridhuan Tee
Rumusan hasil perjumpaan khas bersama YB Menteri Senator Mej Jen (B) Dato’ Haji Jamil Khir bin Haji Baharom dan Timbalannya Dato Dr.Mashitah serta ahli ahli Jawatankuasa Teknikal Undang Undang Syarak dan Sivil akan diumumkan nanti.

Insya Allah.

Yang hadir semalam adalah pimpinan NGO Islam seperti ACCIN @ Allied Coordinating Committee of Islamic NGO’s yang terdiri daripada ABIM, JIM, TERAS, ISLAMIC INFORMATION SERVICES @ IIS, RICOI, PPIM, WAMY, AL-HUNAFA, PERSATUAN DARUL FITRAH, PERTIWI, MUAFAKAT, AL-HIDAYAH, MUSLIM BLOGGERS ALLIANCE @ MBA serta tokoh tokoh Dakwah dan Fikrah Islamiyyah tanahair seperti Prof Dr Uthman al Muhammadi, Dr.Ridhuan Tee Abdullah, Saudara Shah Kirit Kokulal Govindji, Saudara Muhammad Azril Mohd Amin, mantan YDP MAIPP YB Shahabudin Yahya dan ramai lagi peserta yang tidak sempat saya berkenalan.

KP Jakim dgn Yusri Mohamad

Peguam peguam terkemuka tanahair kita dan pejuang pejuang Syariah Islam yang turut hadir adalah Presiden Persatuan Peguam Muslim Malaysia Tetuan Zainul Rijal Abu Bakar, Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia, Mohd Isa Ralip dan Naib Presidennya Musa Awang serta beberapa orang peguam lain.

Ada juga wakil Gabungan Pelajar Islam Semenanjung dan individu individu lain yang di jemput.

Dikemaskini :

Kalimah ‘Allah’: Nasihat menteri pada penulis blog

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom menggesa penulis blog dan laman internet supaya tidak menyiarkan apa-apa yang negatif berhubung isu penggunaan kalimah “Allah” oleh majalah mingguan Katholik, Herald.

Katanya, pihak terbabit khususnya penulis blog dan laman-laman internet harus memelihara batasan yang ditetapkan apabila berkarya supaya tidak mewujudkan ruang negatif yang boleh disalah guna oleh golongan tertentu.

Katanya, ruang-ruang negatif seumpama itu sekiranya disalah gunakan boleh mencetuskan ketegangan di kalangan masyarakat setempat, apatah lagi isu melibatkan agama sangat sensitif untuk diperdebatkan.

“Dalam hal ini kita menyeru laman-laman blog termasuk laman-laman lain dalam internet, dan mengharapkan kebijaksanaan mereka agar kesempatan itu tidak digunakan oleh orang lain yang melihat ada ruang negatif yang timbul daripada tulisan-tulisan yang mereka hasilkan,” katanya kepada pemberita di pejabatnya di Putrajaya hari ini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai pertemuan beliau dengan 22 NGO Islam semalam untuk membincangkan pandangan masing-masing berhubung tindakan kerajaan memfailkan rayuan berikutan keputusan Mahkamah Tinggi membenarkan penggunaan kalimah Allah oleh Herald – The Catholic Weekly.

Beliau berkata, kesemua pihak yang terlibat dalam pertemuan itu sepakat berdiri dan menyokong penuh tindakan kerajaan dan turut menyarankan agar ia dibincangkan mengikut saluran perundangan yang ada, termasuk membawa isu berkenaan kepada Majlis Raja-Raja.

“Dalam saluran perundangan ini, kita ada enakmen kawalan di negeri-negeri, iaitu enakmen yang diwartakan untuk pengawalan dan sekatan terhadap pengembangan agama bukan Islam. Enakmen ini diwartakan kepada semua negeri kecuali Pulau Pinang, Sabah, Sarawak dan Wilayah Persekutuan,” katanya.

Dalam hal ini jelas Jamil Khir, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) akan meneruskan dialog bersifat intelektual bersama golongan bukan Islam supaya penggunaan kalimah Allah ini dapat diperjelaskan.

“Bukan itu sahaja, kita juga akan jelaskan mengenai kemurnian dan keindahan agama Islam mengikut perundangan dan sejarah Islam itu sendiri.

“Untuk umat Islam pula, penjelasan yang lebih dalam akan disampaikan menerusi medium sedia ada seperti khutbah Jumaat dan forum Islam untuk menjaga keharmonian yang sedia terbentuk selama ini,” katanya.

Ditanya mengenai dakwaan bahawa kalimah Allah telah lama digunakan dalam kitab suci Injil dan Taurat, beliau berkata penggunaan kalimah Allah pada kitab tersebut tidak berpandukan kepada konteks “lam yalid walam yulad” (tidak beranak dan diperanakkan) yang disebut dalam Surah Al-Ikhlas.

“Dalam kajian yang dibuat tidak ada kitab lain yang menggunakan kalimah ini. Walaupun ajaran Samawi ada menggunakan Allah, tapi bukan dalam konteks yang kita perkatakan sekarang. Bukan dalam konteks “lam yalid walam yulad”, jadi kekeliruan akan timbul jika penggunaan itu dialihkan daripada konteks itu,” katanya.

Laporan BERNAMA.

Visits: 1