December 10, 2023

MAHAGURU58

The Truth must be told no matter what so Justice can live!

Isu Tauliah ~ Prof Dato Dr Harun Din juga sering menjadi mangsa dilarang berceramah oleh JAIS!

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh!

Saudara saudari Ikhwanul Muslimin na wal Muslimat tercinta.

Saya terkejut melihat laporan blog ini yang mendedahkan bahawa salah seorang tokoh agama terulung negara kita iaitu Yang Berbahagia Tuan Guru Professor Dato’ Dr.Harun Din Al Haj, salah seorang ulamak yang saya sendiri amat menghormati dek kerana ketinggian ilmu agama beliau, sering dilarang berceramah agama di surau surau dan masjid masjid didalam negeri Selangor Darul Ehsan oleh pihak JAIS ~ Jabatan Agama Islam Selangor di atas alasan bahawa Professor Dato’ Dr Harun Din tidak mempunyai ‘tauliah’ untuk mengajar agama di negeri ini!

Sesungguhnya hati ini amat sakit sekali membaca berita ini kerana Tuan Guru Professor Dato’ Dr.Harun Din adalah satu satunya ulamak didalam negara kita ini yang pada pendapat saya amat sesuai sekali kita lantik menjadi ‘Ulul `Amri memerintah Kerajaan Persekutuan Malaysia ini.

Sila klik keatas paparan untuk melihat dengan jelas.

Barangsiapa diantara kita umat Islam seMalaysia yang masih siuman dan waras fikirannya sudah tentu berang mengetahui tentang larangan berceramah atau menyampaikan ilmu agama terhadap manusia Muslim sehebat Tuan Guru Professor Dato’ Dr.Harun Din!

Lain lah jika hati tuan puan sudah kematu, tidak tahu membezakan diantara dakyah sisayah semasa didalam usaha pihak pihak seperti ini memperkecilkan malah boleh dikatakan menghina usaha para ulamak muktabar seperti Al Fadhil As Syeikh Tuan Guru Professor Dato’ Dr.Harun Din Al Haj.

Pernahkah tuan puan saudara saudari Muslimin Muslimat seMalaysia tercinta mengikuti kuliah agama Tuan Guru Dato Dr Harun Din?

Betapa cermat, lengkap, mantap, terperinci dan penuh berhikmah cara beliau menyampaikan ilmu agama Al Islam dari Allah Subhanahu Wa Ta’ala , Tuhan Rabbul Alamin yang Maha Suci !

Inilah dia realiti di Akhirul Zaman ini!
Ulamak muktabar seperti Tuan Guru Professor Dato’ Dr. Harun Din Al Haj dilarang dari menyampaikan ajaran ajaran Islam dengan alasan mereka tidak bertauliah dan diberikan tauliah berkenaan kepada puak puak yang kita sendiri tak pernah dengar atau kenal dengan usaha mereka didalam bidang Dakwah al Islamiyyah!

Kalau ada pun, mungkin hanya dikalangan lingkungan kecil dunia kehidupan mereka TIDAK kepada masyarakat umum sepertimana usaha dan pengorbanan ulamak ulamak kita yang kita sayangi seperti diri Tuan Guru Professor Dato’ Dr.Harun Din Al Haj!

Entah lah! Memang dah nak Qiyamat agaknya?

Bilamana alim ulamak kita diperlecehkan dan disekat usaha dakwah mereka tetapi puak puak penyemarak budaya hiburan mungkar hedonisma kufur seperti penyanyi penyanyi, pelakon dan pelawak dipuja dan dipuji seantero negara, maka sudah selayaknya kita bersiap sedia menghadapi Yaum al Akhirat kerna ianya sudah disebut sebut didalam sabda Nabi Sallalahu Alaihi Wassallam sebagai salah satu tanda tanda ketibaan Qiyamat!

Para aktivis kemungkaran dianugerahkan pangkat kemuliaan dan kedudukan istimewa negara! Mereka diraikan di istana dan mahligai mahligai yang penuh melimpah dengan segala macam kemewahan serta dimahsyurkan didalam ruang lingkup media perdana namun alim ulamak kita yang sebenarnya para pewaris usaha Rasul Sallalahu Alaihi Wassallam dihina dengan mengadakan terhadap mereka larangan itu dan ini, diperlecehkan dengan seribu satu sekatan dan alasan remeh temeh, mendakwa mereka tidak bertauliah!!!

Bukankah TAULIAH SEPANJANG MASA untuk menyampaikan ilmu agama Islam sudah diperintahkan keatas kita oleh ALLAH SUBHANAHU WA TA’ALA didalam Ayat ke 125, Surah An Nahl, didalam Kitab Suci Junjungan kita, Al Quranul Karim :

125. OdAAu ila sabeeli rabbika bialhikmati waalmawAAithati alhasanati wajadilhum biallatee hiya ahsanu inna rabbaka huwa aAAlamu biman dalla AAan sabeelihi wahuwa aAAlamu bialmuhtadeena
Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik; sesungguhnya Tuhanmu Dialah jua yang lebih mengetahui akan orang yang sesat dari jalanNya dan Dialah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang mendapat hidayat petunjuk.
125. Invite (all) to the Way of thy Lord with wisdom and beautiful preaching; and argue with them in ways that are best and most gracious: for thy Lord knoweth best, who have strayed from His Path, and who receive guidance.

~@~


Apakah tauliah ciptaan manusia manusia ini mengatasi Perintah Allah Subhanahu Wa Ta’ala sendiri???Saya terbitkan artikel ini hanya selepas saya menelefon Al Fadhil Tuan Guru Professor Dato’ Dr. Haron Din Al Haj untuk mendapatkan pengesahan beliau mengenai sekatan sekatan ini dan Tuan Guru mengesahkan bahawa beliau sering menjadi mangsa pihak pihak seperti JAIS ini!

Apa agenda sebenar atau yang tersembunyi pihak pihak seperti ini lorat sangat hendak menyekat usaha Dakwah al Islamiyyah tuan tuan guru dan alim ulamak kita?

Cuba tonton sekejap video berikut dimana ketokohan ulamak muktabar seperti Al Fadhil Professor Dato’ Dr.Harun Din Al Haj terserlah dengan cara beliau menyampaikan ilmu agama!

Beginilah ragam dunia Akhirul Zaman dimana ulamak dan pendakwah disekat dari menyampaikan ilmu agama dek kerana kepentingan politik pihak tertentu!


Bawa bawalah beringat bahawa bilamana mati nanti akan disoal dek Malaikat Munkar dan Naqir akan apa yang kita perbuat semasa hidup dan apakah kita telah menunaikan tanggungjawab terhadap Allah Subhanahu Wa Ta’ala dan Junjungan Besar Muhammad Sallalahu Alaihi Wassallam!

Hits: 2