February 27, 2024

MAHAGURU58

The Truth must be told no matter what so Justice can live!

Silat Seni Gayong Pusaka ~ Warisan Kepahlawanan Melayu


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Bilamana menonton video diatas terkenang kembali zaman hamba berguru dengan Tok Guru Hj Ahmad semasa di Jelutong Timur, Pulau Pinang.

Gelanggang Perguruan Persilatan Pasak Padang kami di padang Sekolah Kebangsaan Jelutong.

Sama macam tradisi ilmu persilatan lain, kami juga melalui upacara mandi minyak panas, kena hentak dengan tukul besi memecah bata diatas kepala, kena cucuh dengan batang pesi paip yang membakar merah menyala, kena uji dengan macam macam ujian termasuk turun mendaki bukit ditengah malam tanpa beralas kaki ataupun bersenjata dan tanpa sumber cahaya dian atau lampu suluh mencari keris Tok Guru yang tercacak di kubur lama berhampiran Bukit Bendera dan turun ke Kebun Bunga.

Ada seribu satu kenangan lain yang akan saya ceritakan dilain kali. Insya Allah!

Ini semua peristiwa lama, semasa muda remaja. Sekarang ini hanya tinggal kenangan sahaja semua kejadian kejadian bersejarah didalam kehidupan hamba.

Harapan saya agar anak muda sekarang akan sadar keperluan melengkapkan diri dengan ilmu kepahlawanan Melayu asli.

Jika tidak akan hilang segala ilmu persilatan ini ditelan zaman. Pemuda pemudi sekarang asyik dengan budaya hiburan memanjang sehingga sudah ramai yang tidak kenal dengan warisan seni mempertahankan diri pusaka bangsa.

Sayang sekali bilamana anak bangsa sekarang lebih gemar mengikuti seni luar seperti capoiera, tae kwan do, karate, dsbnya tetapi buta terhadap warisan sendiri.

Apakah tidak malu dengan orang barat yang datang mempelajari ilmu persilatan dari guru guru kita?

Tidak meremang ke bulu tengkok mendengar tiupan serunai dan gendang perang Melayu?

Tidak berderau kah darah menggelegak memanaskan jatidiri melihat persembahan silat kita dinegara luar?

Saya menyeru anak anak muda yang menonton video ini supaya tidak ketinggalan didalam memperkasakan diri dengan ilmu persilatan yang tuanhamba pilih demi untuk bersiap sedia mempertahankan diri, keluarga tercinta dan tanahair tanah tumpah darah kita dari ancaman musuh durjana!

Visits: 14