December 8, 2023

MAHAGURU58

The Truth must be told no matter what so Justice can live!

Fw: Peringatan KM 148 (Lebuhraya Utara Selatan) hala ke JB

Assalamualaikum semua.

Saya menerima emel yang membuatkan saya rasa kandungannya perlu dihebahkan kepada semua pengguna Lebuhraya PLUS mengarah ke JB!

Sila baca dengan penuh perhatian pada isi kandungan emel ini. Ia mungkin akan dapat menyelamatkan nyawa anda serta sesiapa sahaja yang bersama anda didalam kenderaan anda seandainya anda sedang bercadang menggunakan lebuhraya ini ke arah selatan?

Emel ini dikirim oleh Saudara Emdy <mdkmn@yahoo.com>

******************************************************************************

Salam semua…

Bukan meminta simpati, sekadar peringatan untuk semua pengguna lebuh raya utara selatan….

 

 

 

 

 

 

 

 

Jam 1.50 Petang….
Pada hari isnin 9-3-2009 baru ini saya melalui jalan dari KL ke JB, setibanya di antara Tangkak dan exit Pagoh KM 148 kereta yang saya pandu tiba2 hilang kawalan, berpusing dan berhenti selepas seketika berpusing didalam longkang besar di tepi h/way tersebut. Mungkin akan ada suara² nakal menyatakan saya memandu laju, mmg patut la termasuk dalam longkang tetapi semasa kejadian tersebut saya hanya memandu pada 100km/j sahaja…

 

 

 

 

 

 

 

 

Semasa itu yang bermain difikiran adakah berlaku mechanical failure? tayar pancit ke? atau tayar tidak mencengkam jalanraya akibat waterpool dibahagian tertentu h/way tersebut…
Alhamdulillah keluarga saya selamat, anak yang sedang bermain2 dibelakang…… dengan izin Allah side curtain terbuka dan menghalang muka anak saya dari terkena cermin tingkap. (VOLVO FOR LIFE) hehehehe

Terima Kasih tidak terhingga pada Dino & Yambest yang sanggup datang dari JB….
Yambest – Terima Kasih tolong bawakkan barang2 aku n hantar adik2 ipar aku ke airport – sempat lagi diorang naik flight ke Sarawak

Dino – Terima Kasih amik aku kat tepi jalan h/way (bahaya tu melintas h/way) – masuk tangkak buat report polis, hantar aku ke bengkel pastu hantar balik ke JB…… takziah juga (mak dino sendiri accident n sekarang ni ada hosp. – patah tulang bahu n rusuk)

 

 

 

 

 

 

 

 

Jam 2.30 petang
Seketika selepas mengambil gambar kereta saya dan setelah menghubungi polis serta PLUS sebuah kereta Peugeot berwarna silver dari lane kiri didepan mata saya juga berpusing nampak macam gerak perlahan je semasa berpusing.

Saya nampak dengan jelas kerana ketika itu saya duduk berhampiran dengan kereta anggaran kelajuan kereta tersebut hanyalah pada 60-70km/j sahaja… Anggaran kerosakan hanyalah sekitar RM2000- RM3000 sahaja, roda kiri hadapan serta fender kiri sahaja……… Adakah kebetulan mechanical failure atau kecuaian saya dan pemandu kereta kedua ini?

Jam 3.20 petang
Polis penyiasat trafik dari Balai Polis Tangkak sampai…

 

 

 

 

 

 

 

 

Ketika saya dan 2 orang adik ipar saya berbual dengan owner kereta yg kedua, sebuah Honda City juga berpusing dan melayang kearah kami yg sedang berbual di seberang longkang.

Dalam keadaan kucar kacir tersebut kami cuba lari dari arah kereta yg datang dan spontan terus melompat menyeberang longkang h/way tersebut. Keadaan kereta Honda tersbut agak teruk dan nampaknya body Honda ni ringan melayang terus menyeberangi longkang dan melanggar 2 tiang kebun diberhentikan oleh pokok2 kecil seolah2 belukar diseberang longkang tersebut.
Adik ipar saya cedera akibat terjatuh semasa melompat……

Jam 3.30 petang

 

 

 

 

 

 

 

 

Ketika kami membincangkan perkara2 yang perlu dilakukan selepas kejadian, tiba2 sebuah kereta Mercedes Benz S350 juga berpusing dan menghala juga ke arah kami nasib kami baik kerana kereta tersebut telah dihentikan oleh kereta Peugeot , jika tidak memang kami yg sedang berbual kena sapu dengan Merc tersebut………… Peugeot – telah remuk belakang, tepi dan hadapan (total loss).. Malang nasib pak cik tu… asal rugi 2k-3k terus total loss….

 

 

 

 

 

 

 

 

Pegawai penyiasat trafik terus mengarahkan bomba datang untuk melihat keadaan jalan serta kami diarahkan untuk berdiri jauh dari kawasan kejadian… Jawapan bomba – Jalan raya tidak mempunyai minyak…………………….. bomba terus pergi selepas tgk lokasi………………….?????

Persoalannya disini adakah betul diperkatakan bahawa jalan tersebut disabotaj oleh tow truck yang cuba mencari keuntungan? atau, kecuaian dari PLUS yg tidak menyelenggara jalan dengan baik? atau, benarkah dakwaan penduduk tangkak bahawa KM 131 – KM 168 mempunyai sesuatu yang aneh? misteri? penunggu?

entahlah…. mcm mana pun nasihat saya berhati2 lah dengan jalan tersebut…………………………. (sekian laporan saya) 😉
***********************************************************************************
Phew!!!

Tuan tuan dan puan puan sekelian.

Hanya Allah Subhanahu Wa Ta’ala sahaja yang Maha Mengetahui apa sebenarnya yang sedang menyebabkan kemalangan kemalangan kenderaan di lebuhraya PLUS tersebut di atas tetapi saya pohon kepada anda yang akan melalui kawasan tersebut supaya membaca Ayatul Kursi dan berdo’a supaya selamat melepasi kawasan tersebut!

Subhanallah, semasa saya mengembara ke JB baru baru ini tak ada pula saya mengalami keadaan seperti diatas ini.

Mungkin disebabkan saya senantiasa mengamalkan pembacaan Ayatul Kursi bilamana saya memandu kereta kami disamping do’a memandu kenderaan.

Apa apa pun berhati hatilah semasa memandu.

Mudah2an kita semua selamat hendaknya!

Amin! Ya Rabbal Alamin!

Harap sebarkan maklumat ini di blog tuan puan. Terima kasih.

Hits: 39