August 5, 2022

MAHAGURU58

The Truth must be told no matter what so Justice can live!

Pilihanraya kecil – Musim Durian Runtuh dari Mautnya seorang YB?

Saya tertarik membaca berita bahawa Kerajaan Terengganu sekarang akan menghadiahkan 25,000 komputer riba kepada murid murid Darjah 5 di negeri itu menurut laporan akhbar The Star Online berikut:

KUALA TERENGGANU: All Year Five pupils in Terengganu will be given broadband-enabled laptop computers under the state’s electronic textbook or e-book programme.

State Education, Higher Education, Human Resource, Science and Technology Committee chairman Ahmad Razif Abdul Rahman said some 25,000 pupils are expected to get the computers in phases.

With the computers and broadband connection, he said the pupils would gain access to archives or other vital resources.

Ahmad Razif said the first batch of 150 students here would receive their e-books in the first week of January.

For the first batch, the laptop computers would be procured from Taiwan and distributed by Intel Electronic, he said.

Ahmad Razif said all students would get their e-books by April next year.

He added that Dewan Bahasa dan Pustaka would help install the required programs for the computers.

The state government is expected to spend RM30mil for the procurement of the computers.

Ahmad Razid said the state government decided to embark on the e-book project to reduce the burden of school children who had to carry many books to school.

There was also a need to keep pace with globalisation, he added.

Ahmad Razif said the state government also planned to work with Intel Electronic to set up a factory in Gong Badak to produce similar laptop computers for Year Four, Three, Two and One pupils.

The factory is projected to produce 10,000 units a month.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nampak gayanya suasana politik tanahair kita hari ini sudah berubah ke satu senario dimana setiap kali seorang ADUN atau AP meninggal dunia, maka akan terjadilah ‘Durian Runtuh’ untuk para pengundi di kawasan kawasan berkenaan dan secara tak langsung memberikan rezeki terpijak kepada kawasan pilihanraya tersebut.

Saya berharap janganlah hendaknya menjadi lumrah baru pulak untuk para pengundi negara ini mendoakan agar ADUN dan AP masing masing cepat mati supaya mereka boleh mendapat pelbagai macam imbuhan dari pihak pihak yang berebut untuk bertanding dipilihanraya kecil yang akan diadakan berikutan kematian YB YB berkenaan?

Hai nampak gaya takdelah manusia manusia pengundi di negara ini hendak mendoakan agar YB YB mereka panjang umur dan murah rezeki kerna sudah terbukti bahawa setiap kali berlangsung nya pilihanraya pilihanraya kecil, segala macam bantuan akan datang mencurah curah kesetiap kawasan pilihanraya!

Jalan jalan raya dan sehingga ke kampong kampong akan berubah keadaan, dapat turapan tar yang baru, longkang longkang tersumbat penuh sampah dan rerumpai akan segera dibersihkan serta diperkemas kembali, lampu lampu jalan akan diganti atau dipasang, paip paip air yang selama ini tidak diselenggara akan segera dibaik pulih dan tekanan air akan dipastikan memuaskan para pengundi berkenaan, segala permohonan bantuan infrastruktur akan segera diluluskan dan akan ada Menteri Kebajikan Masyarakat bermurah hati menghulurkan duit duit ehsan kepada wargatua dan fakir miskin di daerah daerah berkenaan!

Macam macam lagi akan diberikan kepada warga pengundi disana.

Saya menjangkakan kebanjiran ahli ahli politik dan menteri menteri berkampong di Kuala Terengganu didalam jangka waktu terdekat.

Hotel hotel di Kuala Terengganu akan senantiasa penuh dan semua yang terlibat perlu membuat tempahan awal awal jika mahukan bilik mulai dari sekarang lagi?

Berseri serilah wajah para peniaga di Kuala Terengganu nanti bilamana semua jenis perniagaan mereka akan laris dan pedagang pedagang batik serta kraftangan tempatan di Pasar Payang akan ‘Senyum Sokmo’ menerima kebanjiran orang orang luar ke negeri cantik, budaya molek itu nanti!

Hai lah YB! Nasib lah! Hanya bilamana YB kembali ke Rahmatullah, baru menjadi keadaan di mana mana kawasan yang YB wakili?

Agak agak YB, do’a apa yang para pengundi YB baca setiap malam, eh?

Nak kata Do’a Selamat, Selamat …… apa tu?

Mudah2an bukan sepertimana yang saya bayangkan, ye?

Semoga YB YB akan bersama sama saya membaca do’a berikut :

‘Rabbana Atina Fiddunya Hasanah! Wa fil Akhirati Hasanataw Waqina Azzab ban Narr!’

Amin Amin Ya Rabbal Alamin!