September 28, 2022

MAHAGURU58

The Truth must be told no matter what so Justice can live!

Surat Bantahan PKR terhadap Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia

RUJUKAN KAMI: SUA2008/SPR/0115
TARIKH: 21 Ogos 2008

Yang Berbahagia
Tan Sri Dato’ Seri Ab. Rashid b. Ab. Rahman
Pengerusi
Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia
Aras 4 & 5, Blok C7, Kompleks C,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62690 PUTRAJAYA

Yang Berbahagia Tan Sri,

Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

ADUAN BERHUBUNG PERJALANAN KEMPEN PILIHANRAYA KECIL P.44 PARLIMEN PERMATANG PAUH

Menemui Yang Berbahagia Tan Sri semoga dalam lingkungan kesejahteraan yang baik.

Merujuk kepada perkara di atas dan seperti yang kita maklumi bersama bahawa Pilihanraya Kecil bagi Parlimen Permatang Pauh sedang rancak berjalan. Pilihanraya kali ini dianggap paling menjadi tumpuan negara dan dunia kerana mempertemukan Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat, Dato’ Seri Anwar Ibrahim menentang calon dari Umno dan AKIM.

Adalah sangat mendukacitakan ketika seluruh rakyat dan masyarakat antarabangsa begitu berminat mengikuti perkembangan pilihanraya, namun perjalanan kempen pilihanraya terus dicemari dengan pelbagai salah laku kempen yang memperlihatkan kelemahan sistem demokrasi di Malaysia dan tentunya memperlihatkan kegagalan SPR untuk mengendalikannya secara adil dan telus.

Saya sangat mempersoalkan kredibiliti dan kerja SPR kerana apa yang timbul bukanlah perkara baru malahan ianya adalah perkara sama yang berbangkit pada setiap kali pilihanraya walaupun berbagai-bagai aduan, kritikan, dan cadangan telah dikemukakan kepada pihak SPR.

Sehubungan dengan itu saya meminta dan berharap agar SPR dapat meneliti untuk bertindak dengan serius dan bersungguh-sungguh terhadap aduan yang saya kemukakan seperti berikut;

i. Nama Pengundi Hilang

Dilaporkan bahawa terdapat lebih dari 900 pengundi yang namanya tercicir dan hilang daripada buku daftar pemilih bagi Parlimen P.44 Permatang Pauh. Nama-nama tersebut terdapat dalam senarai daftar pemilih yang lepas dan boleh membuang undi pada pilihanraya umum ke 12 baru-baru ini kini didapati tercicir dari daftar pemilih terbaru.

ii. Pemilihan Hari Bekerja Sebagai Hari Membuang Undi

Dilaporkan bahawa pemilihan hari Selasa 26hb Ogos, 2008 iaitu hari bekerja adalah sesuatu yang sangat dipersoalkan kerana akan menyukarkan kepada pengundi untuk membuang undi terutamanya pengundi-pengundi yang bekerja dan pengundi yang berada diluar kawasan.

iii. Menggunakan Agensi Kerajaan Untuk Tujuan Kempen Umno/BN

Agensi kerajaan telah dugunakan secara terang-terangan untuk berkempen bagi pihak Parti kerajaan Umno/Barisan Nasional. Penglibatan agensi kerajaan untuk tujuan kempen adalah menjadi suatu kesalahan dan melanggar etika kempen pilihanraya

iv. Laporan Media Yang Berat Sebelah

Laporan media terhadap kempen pilihanraya secara keseluruhannya menyebelahi calon Umno/BN dan pendekatan menyerang calon Parti Keadilan Rakyat secara keseluruhannya laporan media adalah sesuatu yang malang bagi prinsip etika media dan sistem Demokrasi Malaysia.

v. Penggunaan Pasukan Anggota Keselamatan

Kempen pada kali ini menampakkan kawalan keselamatan yang berlebihan. Ramainya anggota polis, menggunakan helikopter dan polis simpanan persekutuan adalah bertujuan untuk mengganggu kempen dan mewujudkan rasa takut kepada pengundi disamping media cuba melabelkan Parti Keadilan Rakyat dengan keganasan yang langsung tidak berasas sama sekali.

vi. Mengambil Kad Pengenalan Pengundi

Terdapat laporan petugas-petugas kempen Umno/BN telah berjumpa dengan pengundi dan mengambil kad pengenalan pengundi atau salinan kad pengenalan. Tindakan ini adalah menjadi suatu kesalahan dan mewujudkan kesangsian tindakan Umno/BN.

vii. Sogokan Wang kepada Pengundi

Dilaporkan bahawa kempen Umno/BN telah menggunakan sogokan wang untuk meraih undi. Petugas Umno/Bn bertemu pengundi menawarkan wang supaya pengundi diminta mengundi calon Umno/BN atau pun pengundi menyerahkan kad pengenalan mereka. Tindakan ini selain menyalahi etika pilihanraya dan mempunyai unsur amalan rasuah.

Kerjasama dan tindakan dari pihak Tan Sri saya hargai dengan ucapan terima kasih. Semoga usaha bersama kita memartabatkan demokrasi Malaysia akan mencapai kejayaan.

Sekian, terima kasih.

DATO’ SALEHUDDIN HASHIM
Setiausaha Agung
Parti Keadilan Rakyat

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sudah saya katakan bahawa dari gaya BN berkempen secara tidak ‘gentleman’, ini adalah pilihanraya kecil terkotor didalam sejarah pilihanraya di Malaysia.

Dari zaman Tunku sampai ke zaman Abdullah Badawi, Barisan Nasional tidak pernah berkempen secara bersih dan menggunakan seluruh jentera kerajaan persekutuan dan negeri untuk membantutkan aktiviti kempen parti lawan.

Saya sudah menjangkakan keadaan ini akan berlaku sebab yang bertanding di P44 Parlimen Permatang Pauh itu bukan sembarangan orang tetapi Anwar bin Ibrahim.

Jika hendak dibandingkan jatidiri dan kemampuan berhujah serta berpidato ahli politik pemimpin ulung Parti Keadilan Rakyat ini @ Datuk Seri Anwar bin Ibrahim iaitu mantan Timbalan Perdana Menteri yang paling digeruni sekelian pemimpin UMNO malah oleh mantan Perdana Menteri ke 4 sendiri iaitu Tun Dr.Mahathir Mohamad, maka tidak ada sebarang ‘fight’ dari calon BN @ Arif Shah Omar Shah tersebut!

Hanafi Mamat dari AKIM tu tak ada nampak apa apa benda yang boleh membuatkan pengundi P44 terpikat padanya kerana ia orang luar dan tak jelas latarbelakang politiknya di arena nasional. Ini termasuk kategori calon’ also ran’ sahaja. Saya rasa susah beliau hendak mempertahankan duit deposit bertanding ni.

Tentang Arif Shah Omar Shah yang berkempen menggunakan kemahiran berbahasa Mandarin dan Hokkien, apakah beliau yakin benar akan sokongan 100% masyarakat Cina di Permatang Pauh sebanyak 40% itu?

Masyarakat Cina Malaysia dah lama memendam rasa, menahan perasaan sakit hati dipinggirkan oleh Kerajaan Barisan Nasional yang kuat mempromosikan ketuanan bangsa Melayu dan asyik mengugut Cina dan India Malaysia supaya balik China dan India setiap kali mereka bangun mempersoalkan keadaan agihan peluang kepada sesama warganegara di Malaysia ini!

Saya rasa masyarakat Cina dan India bersama sama dengan kebanyakan orang orang Melayu Permatang Pauh akan mengundi Anwar Ibrahim yang menjanjikan penurunan harga minyak petrol sebaik sahaja Pakatan Rakyat berjaya menguasai Kerajaan Persekutuan!

BN janganlah bongkak sangat mengancam akan menguburkan karier politik Anwar Ibrahim didalam pilihanraya kecil P44 Permatang Pauh ini!

Jika rakyat disana memilih Anwar Ibrahim dan memastikan Anwar ke Parlimen mewakili mereka, saya hendak tengok kemana arah tuju menantu Abdullah Badawi Khairy Jamaludin nak pergi menyorok mukanya nanti?

Dengar kata Mahathir hendak cabut keluar dari Malaysia ini sekiranya Anwar berjaya membentuk Kerajaan Persekutuan Malaysia dengan sokongan padu rakyat Malaysia nanti?

Ada cadangan ke nak ikut sama?

Saya memang tak sabar nak tengok samada Anwar yang akan dikuburkan karier politiknya atau Mamat Rembau sorang ni?

Apa kata orang orang Permatang Pauh?

Nak siapa sebagai Ahli Parlimen tuan puan semua?

Anwar atau Arif?