September 21, 2023

MAHAGURU58

The Truth must be told no matter what so Justice can live!

Ezam – Sireh Pulang ke Gagang – Dikunyah dan diludah nanti?

Barangsiapa yang mengikuti gelagat ahli ahli politik tanahair terutamanya bekas bekas ahli politik yang nak kata penting sangat tidak lah pulak tetapi sepertimana kita semua sedia maklum, satu satunya parti kebangsaan Melayu yang tengah kelam kabut iaitu UMNO teramatlah gumbira kerana adanya orang politik seperti Ezam Mohd Noor bekas penasihat kanan Datuk Seri Anwar bin Ibrahim sudi memohon masuk kembali parti UMNO dan berazam si Ezam untuk menjatuhkan Anwar seupaya beliau?

Program mengalu alukan kepulangan si Ezam kedalam UMNO diatur sedemikian rupa oleh UMNO Bahagian Bandar Tun Razak dengan tajuk ‘Sireh Pulang ke Gagang’.

Saya tak lah kisah sangat dengan drama politik sebegini kerana dah lumrah dengan telatah ahli ahli politik peringkat sederhana seperti Ezam kerana sama sahaja keadaan politik tanahair dengan ada atau tiadanya mereka ini didalam arena siasah negara.

Saya sekadar ingin memperingati Ezam supaya tidak senasib dengan daun sireh kerana kelazimannya daun sireh ni sewaktu muda dan bergetah sahaja ditatang dengan begitu sayang oleh tangan tangan yang berkepentingan.

Di oles dan di usap, disapu kapor, disertakan secebis gambir, diselit hirisan pinang muda, dan seulas dua cengkih terpilih, sebelum dilipat dan disumbat masuk kedalam mulut yang pelahap.

Dikunyah, digigit dengan begitu berselera, sebelum dihancur lumatkan didalam mulut yang terkenal kaki hisap segala pati pati yang akan ditelan dan kemudian sisanya diludah dengan begitu mudah sekali kerana segalanya telah habis ditelan akan zat dan pati dari daun sireh tadi.

Sireh pulang ke gagang, ye? Iyolah tu!

Berhati hati lah kawan, kerana nasib daun sireh ni sama sahaja. Selagi ada benda yang boleh disedut, dihisap, dikunyah, selagi itulah daun sireh itu ada harganya.

Lambat laun ke longkang juga nasib sidaun sireh atau diludah kedalam ketor yang jijik dan memualkan. Eeeeeeeeeeeeee geli hamba nak membayangkan?

Hai lah sireh….berhati hati lah dikau…Sang pengunyah kat UMNO tu ramai benar yang tengah lahap.

Hehehehehe…

Geli hati hamba menonton Ezam yang mengepalai GERAK iaitu satu gerakan nak hapuskan rasuah boleh telan balik semua kata kata beliau dan kembali kesarang UMNO dimana ada kepala kepala yang terkenal dengan benda yang dia lawan selama ini.

Macam cerita Anwar yang dulu cuba nak cuci UMNO dari dalam?

Akhirnya UMNO yang mencuci Anwar Ibrahim luar dalam. Hehehehehe…

Mahathir pun seronok tengok si Ezam masuk UMNO balik! Hahahaha!

Kalau tuan tuan pejam mata dengar suara si Ezam ni bercakap, mati mati kita kan ingat bahawa itu adalah Anwar Ibrahim yang sedang berucap!

Begitu hebat sekali didikan Anwar sehingga si Ezam ni boleh menjadi suara latar bagi sebarang video yang hendak memperleceh Anwar! Fuyoo….marbahaya tuu!!! 😛

Hai lah sireh…bersedialah dikau untuk dikunyah…hehehehehe…

Hits: 0